19 Aralık 2008 Cuma

Web Tasarımını Destekleyici Programlar

Web Tasarımını Destekleyici Programlar

PHP
ASP
JAVA SCRIPT
JAVA APPLET
CSS
FLASH

PHP (Personal Home Page)

Html 'nin geliştirilmesinin çok eski zamanlara dayanmasından mıdır? yoksa o zaman ki şartlarla düşünülmediği için midir? bilinmez ama html bazı yönden eksik bir dildir. İşte bu eksikliklerin anlaşıldığı dönemlerde, herkesin anlayabileceği ve kısa sürede öğrenilebileceği bir dil yaratma çabasında olan Rasmus Lerdorf tarafından düşünülmüş ve Perl dilinden esinlenilerek yapılmaya başlanmış bir dildir Php.
Php 'nin yaptığını kısaca anlatmak gerekirse; Web sayfası isteminde bulunan kullanıcılara, istenilen dosya içerisinde Php ile ilgili satırları işleyerek dosya içeriğini kullanıcının Browser ' ının anlıyabileceği html formatında sunan bir programlama dilidir diyebiliriz. Bu genel anlamda Server-Side ( Server-Taraflı ) Dil olarak anılır.

Php 'yi rakiplerinden ayıran özellikler?

En yakın rakibi ASP ile performans ve fiyat açısından açık farklılar vardır.
Fiyat konusu haricinde ( Php ücretsiz dağıtılmaktadır. ) ASP kullanıcılarının kabul etmedikleri şey hız faktörüdür. Belkide en çok tartışılan bu konu hakkında en basit karşılaştırma; PHP + MySql ve ASP + MSSQL oranlarında çıkmaktadır. Elde edilen verilere göre 5000 satırlık bir bilgiyi database’ e; aynı makina üzerinde Php ve MySql 3 ( Üç ) saniyede girerken, ASP + MSSQL 28 saniyede girmektedir.

Php 'nin açık kaynak kodlu oluşu, hataların veya yeni özelliklerin güncellenmesi/eklenmesi gibi olaylarda büyük avantajlar sağlamaktadır.
Kişisel kullanıcılar; Php ile web sayfalarında daha çok kullanıcı etkileşimli kodlar kullanmaktadır. Örnek olarak; Ziyaretçiler için oluşturulan, forum, sayaç, anket gibi kodlarda Php çok rağbet görmektedir.

Peki bu dilin dezavantajları nelerdir?

Günümüzde büyük şirketlerde internet ve intranet uygulamalarda , büyük paya sahip Microsoft firması, kendi ürünü olan ASP için büyük çabalar sarfetmektedir. Yeni teknolojiler ( Özellikle .Net ) ile ASP ye hergün yeni zeminler hazırlamakta ve iş istihdamı konusunda ASP yi bir adım öne taşımaktadır. Sunucu fiyatları olarak Php 'ye göre yerine göre üç kat daha fazla oranda olmasına rağmen, büyük şirketler tarafından tercih edilmektedir.


ASP (Active Server Pages)

Sunucu taraflı bir teknoloji olan ASP, (Active Server Pages/Aktif Sunucu Sayfaları) kullanıcı tarafına etkileşimli, dinamik Web sayfaları göndermek için kullanılır. ASP, Web programcılarına HTML, scripting ve kullanıcıdan bağımsız veritabanı uygulamalarını özgürce kullanma fırsatı verir. ASP programlama ortamının özgür olmasının sebebi tüm derleme işleminin sunucu tarafında bitmesi ve kullanıcının sadece sonuçta oluşan HTML sayfalarını görmesidir.

ASP’nin Kullanım Amaçları ve Avantajları

Çok geniş bir kullanım alanı olan ASP, scripting diye tabir edilen VBScript, JavaScript gibi her türlü ham kodu kullanabilir, sunduğu kolay anlaşılır doğal dili ile orta derece HTML bilen kimseler tarafından bile kolayca kavranabilir.
ASP'nin Netscape Navigator / Internet Explorer /Opera gibi Web tarayıcılarından bağımsız olmasının yanısıra en büyük avantajlarından biri kullandığınız teknolojilerin, scriptlerin saklı kalmasıdır.
ASP ile hazırlanan projeler kaynakların yönetimi, kontrolü ve uzaktan sistem yönetimine imkan verir. Şirketler arası bilgi paylaşımı için ideal bir ortam oluşturur.

JAVA SCRIPT

Java Script Netscape tarafından geliştirilmiş bir script dilidir. Düz yazı formundadır. Browserlara bağlıdır ve yorumlanır. HTML'nin içine gömülür. Etiketi şeklindedir.Java Script; etkileşimli web sayfası yapımında HTML'nin yetersiz kalması nedeniyle C/C++ dilleri baz alınarak geliştirilen, "düz yazı" formunda bir script (komutlar dizisi) dilidir. Java Script kodları herhangi bir metin editörü (Win 95/98 Not defteri vb.) ile düz yazı formunda yazılabilir. Bu şekilde yazılmış Java Script kodları istemci tarafında, yani ziyaretçinin web tarayıcısı tarafından yorumlanır ve yaptırılmak istenen işlemler gerçekleşir. Ama bu işlemlerin gerçekleşmesi için mutlaka bir olay gereklidir. (Örneğin, sayfanın açılması-kapanması, ziyaretçinin sayfada herhangi bir yeri tıklaması veya klavyede herhangi bir tuşa basması gibi...)

Java Script kodlarını web sayfası içerisinde 2 şekilde tanımlayabiliriz;
1. HTML kodları içerisinde etiketleri arasında yazarak,


2. Düz yazı formunda ve .js uzantısı ile farklı bir dosya oluşturup, bu dosyaya HTML içerisinde link vererek.



JAVA APPLET

Java (yani Java Applet), Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş nesneye yönelik programlama dilidir ve işletim sistemlerinden bağımsız olarak çalışır. HTML'nin bir parçası olamaz. Etiketi ... şeklindedir. Java Applet hazırlayabilmeniz için Sun firmasının ücretsiz olarak dağıttığı JDK (Java Development Kit – Java Geliştirme Ortamı) programını download etmeniz gerekmektedir.









CSS

CSS (Cascading Style Sheets), Bir HTML dökümanındaki HTML takılarının sitillerini belirleyen tekniktir.
CSS kodlarını web sayfası içerisinde 3 şekilde tanımlayabiliriz;
HTML takılarının sitillerini, takıların içinde(Local)

CSS öğreniyorum


Sayfanın başında "" takıları arasında (Global)

Link olarak başka bir dosyadan alarak


CSS Öğrenmenin avantajları:

CSS, HTML takılarına, HTML ile yapılamayacak fakat işinizi kolaylaştıracak bir çok özellik katabilir. Örneğin; hemen hemen tüm web sayfalarında gördüğünüz değişik link sitilleri, CSS kullanılarak yapılmıştır. CSS ile sayfalarınızı daha hızlı hale getirebilir ve dosyanın yükünü hafifletebilirsiniz. Sayfalarınız için hazırlayacağınız bir CSS dosyasını kullanarak tüm sayfalarınıza aynı özellikleri verebilir, dolayısıyla hız ve tutarlılık sağlamış olursunuz. Tabiki CSS'in yapabilecekleri bunlarla sınırlı değildir. CSS öğrenilmesindeki kolaylığın aksine kapasitesi büyük bir dildir.


Flash

Flash, Macromedia tarafından geliştirilmiş Internet'te etkileşimli vektörel grafik ve animasyon hazırlanmasında kullanılan bir standarttır. Web tasarımcıları Flash'ı çekici, ölçümlendirilebilir, çok az yer kaplayan gezinilebilir yüzeyler, teknik canlandırmalar, uzun süreli animasyonlar ve diğer şaşırtıcı efektleri yapmak amacıyla kullanırlar.

Kullanım Alanları:

Flash ile en küçük reklam pankartından (banner), en karmaşık animasyonun yapılması, hatta bütün bir web sitesinin oluşturulması mümkündür. Interaktif CD'lerin hazırlanması, oyunlar, veritabanı uygulamaları, PHP ve XML gibi birçok dil ile kullanılabilme, Flash'ın ileri düzey maharetleri arasında sayılabilir.
Flash ile ses ile biteşlemler (bitmap) birleştirilebilir. Yani bir dosyanın içine müzik yada ses efekti rahatlıkla gömebiliriz. Bu bize etkileşim daha üst seviyelere çekebilme şansını verir.

Flash içerisinde bulunan bütün görüntü, ses, text elemanları flash'a özgü bazı sıkıştırma teknikleri sayesinde çok küçük boyutlara sıkıştırılabilir. Bu sıkıştırma oranları program içerisinden kalitelerini değiştirmek suretiyle ayarlanabilir. Böylece örneğin 1 birim tutan bir ses/görüntü dosyası 0.1 ile 0.9 arasında boyutlarda son kullanıcıya ulaştırılabilir.

Püf Noktalar

Tasarımın en önemli unsurlarından biri tablolardır. Tabloları amacınıza uygun şekilde sayfaya yerleştirdiğinizde sayfanız, görsel açıdan daha üstün bir tasarıma sahip olacaktır. Çünkü hizalama, uygun yere uygun resmi yerleştirme gibi şeyler kod yazarak çok uzun sürebilir. Ama tablolar ile bu problemi aşabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de resim kullanımı. Sayfalarınızda mümkün olduğunca az resim kullanın. Şayet resim kullanırsanız, boyutları minimum, kaliteyi optimum düzeyde tutmaya özen gösterin. Çünkü Türkiye de internetin hızı malum. Teorik hızı 44.000 kb 'ı geçmeyen ziyaretçi, sayfanızın açılmasını dakikalarca bekleyemeyebiliyor. Sayfaların da daha çabuk açılması için akla gelen ilk şey de resimler oluyor. Eğer ki resimden başka Java Applet vs. varsa önceliği bunlara verin.

İnternet üzerinde en çok kullanılan browser'lar IE ve Netscape Navigator ve Firefox dur. Büyük çoğunlukla da IE kullanılır. Sitenizin yapım aşamasında farklı browserlarda sitenizin nasıl göründüğünü test etmeniz gerekebilmektedir. Çünkü bazı tag'ler farklı browserlarda aynı etkiyi yaratamayabilmektedir. Bunun da çabuk fark edilmesi, sizi emek, zaman ve kaynak kaybından kurtarabilir.

Sayfalarınızı, farklı ekran çözünürlüklerinde test edin. Optimum çözünürlükte karar kıldığınızda sayfaları bu ekran çözünürlüğünde tasarlayın. Bunu yapmanızdaki sebep şudur: Her kullanıcı sizinle aynı ekran çözünürlüğünü kullanmayabilir. Sizin 800*600 çözünürlükte yaptığınız site, browser'ınızda gayet güzel görünebilirken, 640*480 kullanan ziyaretçinin bilgisayarında dağınık ve biçimsiz görünebilir.

Web Tasarımı yaptırmak istiyorsanız buraya tıklayınız


Sizinde bir web siteniz olmasını istiyorsanız buraya tıklayın. Web tasarım konusunda bilgi almak için buraya tıklayın

1 yorum: