2 Nisan 2013 Salı

100 Watt güç aktarabilen USB bağlantıları yolda


Dijital yaşamımıza iyice yerleşen USB bağlantılarının güç aktarımı konusunda çok da yetenekli olmadıklarını biliyoruz. USB 2.0 bağlantı noktaları en fazla 2.5 Watt aktarabiliyor, USB 3.0 ise 4.5 Watt ile sınırlı. USB'nin pil şarj edebilecek şekilde güçlendirilmiş sürümü USB BC (Battery Charging) bile ancak 7.5 Watt güç aktarabilmekte. Bu değer 2.5" formatında harici diskler, web kameralar ve benzeri cihazlar için yeterli olsa da, daha fazla güç gerektiren tüm diğer cihazlar için harici adaptörler hala şart.
USB standartını belirleyen ve geliştiren USB Implementers Forum grubunun geçen Temmuz ayında onayladığı yeni USB standartı, LCD monitörlerin bile USB bağlantısı üzerinden sağlanan güçle çalışabilmesini amaçlıyor. CNet'in haberine göre yeni standartın ismi USB PD (Power Delivery) ve Intel başta olmak üzere sektörün tüm büyük isimleri tarafından desteklenmekte.
Geçen hafta ABD'de düzenlenen Intel IDF etkinliğinde detayları açıklanan USB PD standartında farklı cihazlar için farklı güç profilleri belirlenmiş. Akıllı telefon türü araçlar için 10 Watt, tablet ve benzerleri için 18 Watt, Ultrabook sınıfı dizüstü bilgisayarlar için 36 Watt, dizüstü bilgisayarlar için 60 Watt ve daha üstü için 100 Watt güç profilleri söz konusu. Gücü sağlayacak cihaz ile bu güçten yararlanacak olan cihazın bağlantı anında haberleşerek uygun güç profilini seçecekleri belirtiliyor.
Yeni standartı destekleyen firmalar arasında HP, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, ST-Ericsson, Texas Instruments ve Nokia başı çekmekte. 2012 sonunda ilk örneklerinin görülmesi beklenen USB PD standartının, USB'yi daha da yaygın hale getirmesi bekleniyor. Bu standartın çalışması için gereken gücü ve bilgi akışını bilgisayardan tek kablo yoluyla temin eden monitörler ve projektörlere olanak sağlayacağı, hatta dizüstü bilgisayarların birbirlerini şarj edebileceği belirtilmekte. Tabii dizüstü bilgisayarların şarj cihazlarının da USB PD standartında birleşmesi, kullanıcılara tek bir şarj cihazıyla tüm cihazlarını şarj edebilme olanağını sağlayacak.

Hiç yorum yok: